Alanya

135.000 invånare. Till Istanbul 850 km, Ankara 650 km, Marmaris 465 km.

Klimat

I april och början av maj är kvällarna fortfarande lite svala, det kan även förekomma en och annan regnskur. Från mitten av maj är vädret som en härlig svensk sommar. Därefter är det varmt och du ser sällan något annat väder än klarblå himmel och sol fram till mitten av september.

Juli och augusti räknas som högsäsong, då kan temperaturen stiga upp till runt 40 grader. Luftfuktigheten är stundtals hög, ibland närmare 80 %, vilket kan göra att det känns kvavare och varmare än det egentligen är.

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

Sol & bad

Det finns massor av bra stränder längs hela kusten vid Alanya. Kleopatrastranden är  de mest kända men inte den bästa. Den löper cirka två kilometer lång, med grovkornig sand och brant sluttning mot djupt vatten. Bitvis stenig. Tidvis höga vågor.

Den östra stranden är 17 km lång och mer långgrund med finkornig sand och steniga partier här och där. Här finner du orterna Kestel, Mahmutlar med flera.

Aktiviteter

Vattenskidor, fallskärmsflygning (efter båt), beachvolleyboll, vandringsturer och cykelturer. Dykning ca 200 lira/dyk och 6 dagars dykpaket ca 1.000 lira.

Vi rekommenderar turer upp i bergen längs med floden Dim när det är varmt i Alanya. Här kan man ta det lugnt en dag, äta och bada i någon av de underbara restaurangerna som är byggda längs med (och direkt på) floden.

Mat & dryck

Gott om restauranger och enklare matställen samt flera pubar. God och vällagad mat till bra priser.

Nedan prisangivelser är riktpriser.

Butik:
Vatten 1½ liter 3 lira
Läsk 3 lira
Öl 4 lira
En flaska vin från 15 lira

Restaurang:
Lunch från 20 lira
Tvårättersmiddag från 40 lira
Vatten 1½ liter 4 lira
Stort glas läsk/öl 6 lira
Ett glas vin från 8 lira

Nöjesliv

Många barer, flera diskotek och några dansrestauranger med orkester.

Shopping

I området vid hamnen finns en basar som har öppet dagligen, här kan man fynda bland t ex skor, väskor och kläder. Besök också marknadshallen där man kan köpa fisk, kött, frukt och grönt. Tisdagen är den största marknadsdagen. Att pruta om priset på varor hör till och innan man börjar köpslå är det även vanligt att säljaren bjuder på en kopp te.

Kommunikationer

Taxi inom Alanya ca 13 lira. Buss till Side ca 10 lira, Antalya ca 30 lira och Istanbul ca 110 lira. Dolmus (linjetaxi) trafikerar de större landsvägarna.

 

 

Ramadan

Den muslimska fastemånaden Ramadan börjar omkring 9 juli 2013, då kan det hända att butiker och affärer håller stängt och att saker och ting går lite långsammare än vanligt. Ait el Kebir infaller omkring 15 oktober 2013, och då håller affärer och marknader stängt.

Valuta & kreditkort

Turkisk lira (TRY). Euro tas också emot i stor utsträckning. De flesta internationella kreditkort accepteras i vissa affärer och restauranger. Uttagsautomater finns.

Visum

Behövs inte för svenska medborgare (vid kortare vistelse än 3 månader).

Vaccinationer

Vi rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccinportalen.se

El

220 V